Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, şiirlere kitaplara konu olan çay tarihi ile de oldukça ilgi çekici. Çayın tarihçesi tahmin edilenden de çok eskilere Çin İmparatorluğunun M.Ö. 2737 yıllarına kadar dayanıyor. Başta medikal sebepler ile kullanılmaya başlanan çay zaman ilerledikçe vazgeçilmesi mümkün olmayan bir içeceğe dönüşen keyifli bir yolculuk süreci geçiriyor.
Rivayete göre Çin ‘in ilk imparatorlarından biri olan Shen Yung, tesadüfen çay yapraklarının suya düşüş anına ve renk verişine şahit olur. Bundan oldukça etkilenen imparator yine rivayete göre 7 yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer. Ardından Kore, Japonya ve Vietnam gibi farklı bölgelere de yayılmaya başlayan çay 18. yüzyılda Portekiz ‘e ulaşır. Çin ‘den giden çay eksperlerinin çay endüstrisini bu alanlara da yayması, geliştirmesi ve İngiltere’nin Portekiz’e gitmesi ile birlikte çay artık Avrupa ‘ya yayılmaya başlar.
Ancak bir çok yerde örneğin Hindistan ‘da çay bir içecek olarak değil medikal amaçlar ile kullanılmaya devam eder, içecek olarak tüketildiği yerlerde ise pahalı bir içecek olarak görüldüğü için sadece özel davet ya da günlerde tüketilir. 1785 yılından sonra üst sınıf içeceği olmaktan çıkıp her kesime yayılan çay artık günlük kullanılmaya başlamıştır.
Çay suyunda musluk suları hep farklıdır. Bu tamamen bölgelere ve kaynaklara göre değiştiği için bir şey söylemek zordur. Yağmur suyuyla çay yapıldığında hafif bir tat alınır. Ancak çok sökmez. Hazır sularla yapılan çaylarında tadı hafif olsada kalitesi düşük olur ve onlarla da çay sökmez. Bu sizin daha fazla çay koyarak dem almanızı sağlayacağından kısa sürede çayınızın tükenmesine sebep olur. Etkili bir su ile iki kaşık çay bile çok güzel söktürülebilir. Suyun kireçli olması iyidir. Ancak demlenecek su dinlenmeli ve kireci durulmalıdır.
Damak tadınıza en uygun çayı seçmek her zaman kolay değildir. Fiyatları uygun olan birçok çay düşük kalite ve nitelikteki ürünlerin harmanı olup gerçek çay deneyimi yaşamanıza engel olabilirler.
Çay seçiminde, konusunda uzman ve ihtisaslaşmış, tüm dünyadaki en iyi çay üreticilerinin çaylarını ithal edip işleyen, laboratuvarlarında yaptığı testler ve analizler ile size en doğru çayları sunmaya çalışan markayı seçmeniz önemlidir.
Eyfel Tea uzman ekibi, gelişmiş üretim teknolojisi ve tüm dünaydaki en iyi çay yetiştiricileri ile yaptığı işbirlikleri ile sizlere yüksek kaliteli çayları sunmaktan gurur duymaktadır.
Her bitkinın demlenme sıcaklığı vardır. Bitki çayları genelde “kaynamış suya bitkinin karışımından sonra 10 dk dinlenmeli” şeklinde uygulanırken siyah çay çift demlik usülu hazırlanmaktadır. Durum böyle olunca suyu ve demi ayrı olmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken, çay içindeki maddelerin kaynamış sıcaklıkta açığa çıkmamasını sağlamaktır. Kaynayan su ilave edilen çayda ortaya çıkan tein maddesi vücut için faydalı değildir. Bu yüzden bu ve benzeri maddelerin etkileşim göstermemesi için suyu tam kaynatmadan demlemeye dikkat etmek gerekmektedir.
Demliğe konulan çayın üzerine ısıtılmış su koyarsanız dem sökümünü erkene çeker ancak tanelerin çay suyu içine hapsolarak rengini vermeyi zorlarsınız. Bu yöntem en sık kullanılan yöntemlerdendir. Genellikle hızlı çay yapmak için tercih edilir. Ancak vaktiniz varsa önce suyu koyarak daha sonra üzerine kaşıkla çay ilave etmek daha farklı tat verecektir. Çayın su üzerinde kalma süresi, sıcak suyun çayı yumuşatması ve buhar ile terletmesi sonrası renginin suya karışmasını sağlamaktadır. Tat farkı olacaktır. Yalnız kimine diğeri daha keskin gelirken, kimilerine göre ise buharlaştırma yöntemiyle demleme daha tatlı gelmektedir.
Demlemeye bırakılan çay, 20 dk sonra (ortalama) hazır olacaktır. Çiğ çay tadını sevenler için 20 dk iyi olsada bu tadı sevmeyenler 30 dk bekleyebilir. Çay bekledikçe söker. Ancak çay bitkisinin faydası aşırı beklenmediğinde ortaya çıkar.
Çayın içindeki maddelerin (her bitki çayı içinde geçerli) zararlı olarak dönüşüm geçirmemesi için bir saatin geçirilmemesi iyidir. Ancak 3 saat sonra da içilebilir fakat bu sefer çayın faydasından tam olarak istifade edilemeyip artıları yerine eksilerini almış oluruz. Ancak günümüzde çaylar en az 3 saat beklemektedir. İş yerlerinde, kafelerde, kantinlerde hep bekleyen çaylar vardır.